Met onze app kunt u:
-inloggen,
-laatste verzekerings stand bekijken,
-polis en voorwaarden downloaden,
-schade's melden
-reparatieadressen vinden
-enz enz...

da's pas service !


 

Laatste nieuws:

Terreurgroep ETA maakt excuses voor het aangerichte leed

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft spijt betuigd voor het zware leed dat ze de afgelopen decennia met terreuraanslagen heeft aangericht. In een verklaring in twee Baskische kranten verontschuldigt de ETA zich met name bij de slachtoffers die geen directe rol hebben gespeeld in het conflict.

De ETA werd opgericht in de jaren 50 en wilde door terroristische moordaanslagen, martelingen en ontvoeringen een onafhankelijk Baskenland afdwingen in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Zeker 800 mensen kwamen om het leven: politici, militairen en burgers.

Direct verantwoordelijk

De separatisten verklaren zich "direct verantwoordelijk" en schrijven verder dat dit alles nooit had mogen gebeuren en ook niet zo lang had mogen duren.

In de verklaring staat niet welke consequenties de ETA verbindt aan de spijtbetuiging. In 2011 heeft de beweging een eenzijdige wapenstilstand afgekondigd en naar eigen zeggen alle wapens ingeleverd. Begin volgende maand heft de beweging zich definitief op.

In gevangenissen in Spanje zitten nog ETA-terroristen. De separatisten hopen dat de opheffing van de ETA en de excuses ertoe leiden dat de gevangenen naar cellen in Spaans Baskenland worden overgeplaatst.


Ministerie: wel stukken over dividendbelasting, maar niet openbaar

Tijdens de formatie zijn stukken opgesteld over de afschaffing van de dividendbelasting, maar die worden niet openbaar. Twee onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hadden een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur om de stukken te kunnen bestuderen.

Het ministerie van FinanciŽn wijst dat verzoek af. Het erkent dat er stukken van ambtenaren bestaan, maar vindt dat het belang van openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van "onevenredig nadelige gevolgen" voor de betrokkenen.

Afschaffing van de dividendbelasting is een van de meest omstreden maatregelen in het regeerakkoord. De kritiek van de oppositie spitste zich toe op de vraag wat de achtergrond is van de afschaffing en welke stukken eraan ten grondslag lagen.

Vrije gedachtenwisseling

Premier Rutte zei in de debatten daarover dat er "naar zijn beste weten geen memo over heeft bestaan", maar hij zei toen ook al dat ambtelijke stukken niet openbaar zouden worden gemaakt, omdat dat de vrije gedachtenwisseling in de formatie zou schaden.

Het ministerie schrijft nu in de afwijzing dat "openbaarmaking van de stukken afbreuk doet aan de bescherming van noodzakelijke vertrouwelijkheid waarin de informatiebesprekingen en -onderhandelingen plaatsvinden en de daaraan deelnemende partijen hun standpunten moeten kunnen bepalen."

Het ministerie voegt eraan toe dat "openbaarmaking van zulke documenten ertoe kan leiden dat het vertrouwen en de verstandhouding tussen regeringspartijen, kabinet, specifieke bewindspersonen en Kamerfracties, ook na voltooiing van de formatie wordt verstoord".

GroenLinks-leider Klaver wil opheldering van het kabinet.


Zeker veertig gewonden bij treinongeluk in Salzburg

Bij een treinongeluk in Salzburg zijn zeker veertig gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde even na 05.30 uur toen twee treinen op het centraal station van de Oostenrijkse stad met elkaar in botsing kwamen. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk.

Bij een van de treinen zou het gaan om een volgepakte internationale passagierstrein die onderweg was van ZŁrich naar Wenen, meldt Salzburger Nachrichten.

Volgens de eerste meldingen hebben de meeste slachtoffers lichte verwondingen, vooral in het gezicht.


Wekdienst 20/4: Koningsspelen en Doutzen Kroes reikt natuurprijs uit

Goedemorgen! In heel Nederland worden vandaag de Koningsspelen gehouden en in Kaapstad start het proces tegen Guus Kouwenhoven.

Ook vandaag weer zonnig weer, maar de wind draait naar west tot noordwest. Het wordt daardoor minder warm dan gisteren, met 21 tot 23 graden in de kustprovincies en landinwaarts nog wel 25 tot 27 graden.

Ga je op pad? Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Op veel Nederlandse scholen zijn voor de zesde keer de Koningsspelen. Er wordt in de ochtend ontbeten op scholen en daarna gesport. Koning Willem-Alexander is erbij in Twello. In Kaapstad, in Zuid-Afrika, start het proces tegen Guus Kouwenhoven over de vraag of hij kan worden uitgeleverd aan Nederland. Kouwenhoven moet hier een celstraf van 19 jaar uitzitten voor illegale wapenhandel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Liberia en Guinee. Drie jonge natuurbeschermers krijgen de Future For Nature Awards, fotomodel Doutzen Kroes reikt ze uit. De jongeren motiveren ieder op een innovatieve manier mensen om de natuur te beschermen.

Wat heb je gemist?

In twee kantoortorens in Den Haag mogen medewerkers niet in grote groepen bij elkaar staan, omdat de vloerconstructie niet betrouwbaar is. Dat meldt NRC. Naast de torens aan de Turfmarkt zijn ook andere overheidsgebouwen in Den Haag, en nog honderden andere gebouwen in Nederland mogelijk onveilig door de toegepaste vloerconstructie. De problemen kwam aan het licht nadat bij Eindhoven Airport een parkeergarage in aanbouw met dezelfde constructie was ingestort.

Ander nieuws uit de nacht:

Armstrong schikt voor vijf miljoen met Amerikaanse overheid: de langverwachte rechtszaak komt er niet. Volgens de Amerikaanse overheid heeft Armstrong fraude gepleegd met overheidsgeld door doping te gebruiken tijdens de wedstrijden. Zuid-Afrikaanse president verlaat Britse top vanwege protesten: in het noorden van Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen winkels geplunderd, auto's in brand gestoken en wegen geblokkeerd. 'Honderden bedrijven adverteren ongemerkt op omstreden YouTube-kanalen': op deze manier hebben de adverteerders meebetaald aan de kanalen van bijvoorbeeld rechts-extremisten, pedofielen en aanhangers van het Noord-Koreaanse regime, meldt CNN. Oudste Amerikaanse terdoodveroordeelde in decennia geŽxecuteerd: De 83-jarige moordenaar Walter Moody kreeg een dodelijke injectie in een gevangenis in de plaats Atmore.

En dan nog even dit:

Een Amerikaanse senator heeft geschiedenis geschreven door haar pasgeboren baby mee te nemen naar een stemming van de Senaat. Baby's zijn pas sinds deze week toegestaan in de vergaderzaal.

De senatoren hebben de regels aangepast omdat ze naar eigen zeggen aan de kaak willen stellen dat de VS geen ouderschapsverlof kent, als een van de weinige westerse landen. Senator Tammy Duckworth uit de staat Illinois maakte daarop meteen gebruik van de nieuwe regels en nam haar tien dagen oude baby mee naar haar werk.


Economisch nieuws

Publicatie van het Verbond van Verzekeraars

 

AOW Probleem

Wie na 1949 geboren is én samenwoont met een jongere partner met een laag inkomen, ontvangt minder AOW dan iemand nu krijgt in dezelfde situatie.
Dit kan oplopen tot ongeveer 7.600 euro per jaar. Dit blijkt uit toekomstprognoses van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Een gemiddeld paar met een volledige toeslag moet daardoor volgens de SVB in totaal zo'n 58.000 euro overbruggen. Het effect wordt veroorzaakt door de afschaffing van de partnertoeslag in 2015. Een grote groep mensen krijgt ermee te maken, maar slechts weinigen zijn daarvan op de hoogte. Wie een financieel gat wil voorkomen, zal zelf op tijd maatregelen moeten nemen. Dat kan bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten, extra te sparen of langer door te werken.

Ongeveer 10 procent van alle 65-plussers heeft een jongere partner met een dusdanig laag inkomen dat ze extra AOW krijgen in de vorm van de partnertoeslag. Net als de AOW betaalt de SVB deze aanvullende uitkering uit. In 2020 zijn volgens de schatting van de SVB zo'n 478.000 mensen met een jongere partner. Dat is 14 procent van alle AOW'ers. Hiervan komen naar verwachting 237.000 mensen in aanmerking voor een volledige of gedeeltelijke toeslag.

Maar vanaf 2015 verdwijnt deze partnertoeslag. De groep die voorheen een volledige partnertoeslag ontving, krijgt netto 7.619,40 euro per jaar minder dan nu. Dit bedrag is gebaseerd op de hoogte van de AOW van eind 2006. Dit geldt voor alle mensen die op of na 1 januari 2015 65 jaar worden en een jongere partner hebben met een inkomen lager dan 15 procent van het minimumloon.

In 2015 krijgen de eerste AOW'ers te maken met deze gewijzigde wetgeving. Het gaat dan om ongeveer 68.000 mensen met een jongere partner. Dit aantal neemt echter snel toe. Zo schat de SVB dat in 2020 al 237.000 ouderen zijn die geen aanspraak meer kunnen maken op de partnertoeslag, terwijl zij dat volgens de huidige regels wel zouden krijgen. Een deel van hen komt mogelijk in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Of zij ook echt een bijstandsuitkering krijgen, is afhankelijk van het aanvullende inkomen en het eigen vermogen.

Eerder onderzoek liet al zien dat nog maar weinig mensen op de hoogte zijn van het feit dat de partnertoeslag wordt afgeschaft. De SVB vindt het belangrijk om de vijftigers van nu te wijzen op de gevolgen die de afschaffing van de partnertoeslag voor hen kan hebben.Wie 65 jaar wordt in of na 2015 én samenwoont met een jongere partner met een laag inkomen, ontvangt minder AOW dan iemand nu krijgt in dezelfde situatie. Dit kan oplopen tot ongeveer 7.600 euro per jaar. Dit blijkt uit toekomstprognoses van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Een gemiddeld paar met een volledige toeslag moet daardoor volgens de SVB in totaal zo'n 58.000 euro overbruggen. Het effect wordt veroorzaakt door de afschaffing van de partnertoeslag in 2015. Een grote groep mensen krijgt ermee te maken, maar slechts weinigen zijn daarvan op de hoogte. Wie een financieel gat wil voorkomen, zal zelf op tijd maatregelen moeten nemen. Dat kan bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten, extra te sparen of langer door te werken.

Particulier

Groene kaart voor de caravan

In een aantal landen, zoals Spanje, Polen, Kroatië en Duitsland is een (apart) Internationaal Verzekerings Bewijs (groene kaart) voor de caravan verplicht. Deze groene kaart wordt afgegeven door de WA-verzekeraar van het trekkende voertuig en niet door de verzekeraar van de caravan. Vraag daarom tijdig de groene kaart voor de caravan aan !

 

Rechtsbijstand

09-01-2014
Veel rechtsbijstand in arbeidsconflicten
Ruim 70% van de mensen die van plan zijn op korte termijn een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, doen dit om hulp in te kunnen schakelen bij arbeidsconflicten. Dit bleek uit een rondvraag op de vergelijkwebsite Rechtbijstandverzekering.net onder ruim 600 respondenten.
“Werknemers zijn bang dat ze hun loon niet of te laat uitbetaald krijgen. Ook ondernemers hebben hier last van, in de vorm van klanten die niet betalen”, legt oprichter Bram van der Veer uit. Daarnaast bestaat de angst onder werknemers dat ze op staande voet ontslagen kunnen worden. “En ook mensen die op een andere manier ontslagen worden, willen dit besluit vanwege de economische tegenword aanvechten. Niemand wilt in deze tijd zonder baan komen te zitten.”
Twee keer zo hoog
Eerder bleek uit een onderzoek van rechtsbijstandverzekeraars dat het aantal arbeidszaken sinds 2007 met 39% is gestegen. Achmea behandelde 20.000 ontslagzaken – twee keer zoveel als in augustus van het afgelopen jaar. Univé heeft zelfs 71% meer ontslagzaken dan voorheen en de Nationale Nederlanden 49% meer.
Andere arbeidsconflicten gaan onder andere over het wijzigen van het contract, een verschil in mening over de hoogte van het loon of gedwongen worden minder te werken. Slechts 11% van de respondenten geeft aan een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor het geval van een uit de hand lopende ruzie of omdat zij schade hebben geleden door anderen.
Zekerheid voor alles
De overige respondenten geven aan niet per se bang te zijn voor een arbeidsconflict of een naderende ruzie. Zij willen er slechts zeker van zijn dat ze nooit diep in hun portemonnee moeten tasten als er wel eens iets gebeurt. Circa 5% van de respondenten geeft aan dat ze een rechtsbijstandverzekering afsluiten omdat iemand uit hun omgeving er het afgelopen jaar gebruik van heeft moeten maken. (Bron: http://www.rechtsbijstandverzekering.net/)